Facilitățile creșelor noastre

     Facilitățile creșelor noastre

Creșa Municipiului Iași „Sfânta Maria” depune eforturi permanente pentru asigurarea unui mediu ambiental și a unei dotări corespunzătoare în creșe pentru asigurarea unui mediu propice îngrijirii și dezvoltării copiilor.

Spațiile în care se oferă serviciile de îngrijire și educare a copiilor sunt configurate în principal în spațiu de joacă și spațiu de odihnă, băi, spațiu primire predare copii.

Repere principale privind mediul ambiental asigurat în creșele noastre sunt următoarele:

  • Mediul ambiental în spațiile de joacă. Spațiile de joacă sunt prevăzute cu pardoseli din linoleum 100% natural, pardoseli care sunt antibacteriene și antifungice. Peste pardoseală sunt covoare de trafic intens pentru o mai bună izolare termică a copiilor.  În spațiile de joacă este asigurat un nivel de confort termic, în concordanță cu necesitățile copilului de vârstă mică. Toate creșele sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire și nu au fost probleme în furnizarea agentului termic. Ferestrele încăperii sunt confecționate din tîmplărie aluminiu, etanșă care nu permite formarea de curenți reci de aer. Pe timpul anotimpului cald, spațiile sunt prevăzute cu jaluzele groase care reduc expunerea la însorire iar ventilația se intensifică prin folosirea oberlihturilor.
  • Mediul ambiental în spațiile pentru somn . Spațiile pentru somn sunt prevăzute cu  padoseli de linoleum natural ce asigura izolare termică. Spațiile respective sunt dotate cu pătuțuri din lemn, cu grilaj de protecție,   echipate cu saltele și lenjerie dimensionată pentru copii mici. Temperatura medie în timpul iernii este de circa 22-23 0 Confortul termic pe timpul zilelor caniculare este asigurat prin condiționarea aerului ( cu aparate AC) înainte de intrarea copiilor la somn. Pe timpul somnului aerul condiționat este oprit. Deasemenea spațiile sunt prevăzute cu jaluzele contra luminii solare care asigură o atmosferă liniștitoare pe timpul somnului copiilor.
  • Igiena spațiilor de joacă. Spațiile în care își desfășoară activitățile copii sunt permanent igienizate în conformitate cu procedurile stabilite . Mobilierul și jucăriile sunt dezinfectate în mod regulat . Jucăriile și materialele didactice deteriorate sunt scoase, periodic, din funcțiune.
  • Igiena spațiilor pentru somn. Spațiile pentru somn sunt menținute în stare de curățenie. Lenjeria copiilor este în mod regulat spălată în spălătoria amenajată în creșă. Aici rufele sunt dezinfectate, spălate, uscate și călcate.

 

  • Igiena băilor, grupurilor sanitare. În băi instalațiile sanitare sunt dimensionate și adaptate înălțimii copiilor. Băile sunt prevăzute, conform normelor sanitare, cu grătare de lemn , pe care stau copii pe olițe. Operațiunea este permanent supravegheată de personalul creșei, care răspunde și de curățarea și dezinfecția acestora.
  • Alimentația copiilor. Pe parcursul zilei, pentru toți copii este asigurată o alimentație colectivă, adaptată vârstei și anotimpului, prin care se asigură aportul caloric și nutritiv necesar, conform recomandărilor Ministerului Sănătății. Hrana este gătită în blocul alimentar din creșă,  de către personal specializat. Blocul alimentar este autorizat, prin autorizația sanitară de funcționare, are dotarea necesară și  respectă circuitele stabilite prin normele sanitare de alimentație publică. Modul de respectare a regulilor de igienă în blocurile alimentare (conf OMS 1955 / 1995) este permanent monitorizat de conducerea creșei. Deasemenea respectarea regulilor de igienă precum și a principiilor recomandate privind o alimentație corespunzătoare copiilor mici este analizată periodic de către inspectori ai Direcției Sanitare  Veterinare și Siguranța Alimentelor precum și de inspectori ai Direcției de Sănătate Publică.
  • Starea de sănătate a copiilor Copiii își desfășoară activitățile zilnice împreună cu educatoare, infirmiere care au responsabilitatea supravegherii permanente a acestora și a o oferirii sprijinului și suportului emoțional necesar. Personalul care lucrează cu copii este periodic supus unor controale medicale privind starea de sănătate pentru a preveni îmbolnăvirea  În cadrul fiecărei creșe există personal cu pregătire medico sanitară care monitorizează starea de sănătate a copiilor iar la apariția unor simptome de degradare a acesteia acordă primele îngrijiri și anunță părinții. Jucăriiile și mobilierul existent, nu prezintă forme ascuțite care să pună în pericol viața copiilor.
  • Siguranța copiilor. În creșe este interzis accesul persoanelor din exterior, cu excepția părinților care au copii înscriși acolo. În vederea prevenirii accesului neautorizat a vreunei persoane în creșe, sunt instalate interfoane pentru acces și montate sisteme de supraveghere video. Atribuțiile stabilite de lege privind apărarea împotriva incendiilor și protecție civilă sunt respectate în cadrul instituției. Fiecare creșă are stabilit un plan de evacuare în cazul situațiilor de urgență iar personalul este instruit pentru evacuarea copiilor. Clădirile creșelor au fost supuse anual controlului de fond exercitat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență rezultatul acestor controale fiind favorabil.
2022-11-04T10:25:49+02:00
Go to Top